Reklama
 
Blog | Jakub Čejchan

Klausem z okna

Video z třetí pražské defenestrace.

Je pozdní sobotní odpoledne a před vstupem na první nádvoří Pražského hradu se srocuje hlouček lidí. Vedle sochy prezidenta zakladatele vlají modré evropské vlaječky a transparent hlásá "Defenestrací k přímé volbě prezidenta". Přímo u nohou kamenného TGM se neméně majestátně vyjímá gumová figurína Václava Klause. 

Jsme na happeningu občanské iniciativy Neosladíš. Vzniku této recesistické skupinky pomohl komunitní server Facebook, kde vznikla skupina pod názvem "Stydím se za svého prezidenta". Přes Facebook se organizátorům podařilo zorganizovat dnešní akci a přilákat okolo tří set diváků.

Cílem shromáždění bylo vyjádření nesouhlasu s oficiální linií prezidenta České republiky. Zazněly zde kritické příspěvky od několika významných osobností, které s vtipem a nadhledem hodnotily Klausovo vystupování doma i v zahraničí. Terčem největší kritiky se staly prezidentovy výroky o globálním oteplování či volném trhu, kritizovány byly ale také například hlasy komunistů, které ho vynesly do prezidentského úřadu. 

Reklama

Vyvrcholením celé akce se stala defenestrace figuríny Václava Klause. Rozplácnutí gumového obličeje o tvrdou hradní dlažbu bylo kvitováno mohutným potleskem a pískotem z publika.

Musím říci, že jsem se tu necelou hodinku na Pražském hradě docela bavil- nejenom povedeným programem recesistů, ale také představou, co asi říká sám prezident, když musí při svém odpoledním čaji pozorovat, jak ho na nádvoří nějací floutci vyhazují z okna.

Inu pane prezidente, vítejte v demokracii.   

 

Jak to na Pražském hradě vypadalo se podívejte na toto mnou pořízené video:

http://www.youtube.com/watch?v=zic4Xh-Wx8Y